Onko paalutus oikeasti niin vaivalloista kuin joskus väitetään? Tässä pieni infopaketti asiaa miettiville.

Paalutus on yleistä Suomessa

Suomessa on paljonkin alueita, joissa rakennuksen turvallinen ja kestävä perustaminen edellyttää paaluttamista. Jos maaperä ei ole tarpeeksi kantavaa, paaluilla varmistetaan uudelle kodille pitkäikäinen ja painumaton perustus. Kostianvirran kylän alue on historiallista peltomaata, jota on viljelty jo 1700-luvilta saakka ja joka siis on luonnostaan pehmeää. Alueella tehdyt maaperätutkimukset osoittavat, että melkein kaikki nyt (2022) myynnissä olevat tontit täytyy paaluttaa - lukuunottamatta Mansikkaniityn kotikorttelin tontteja. Toisaalta esimerkiksi puutarhan perustaminen taasen tulee olemaan lastenleikkiä maaperän ansiosta.

Mitä paaluttaminen on?

Wikipedia kertoo: "Paalutus on pohjarakennustekniikka, jonka avulla perustuksilta/yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormat siirretään kantavaan/tiiviiseen maaperään tai kallioon. Paalutus mahdollistaa erilaisten rakenteiden perustamisen, kun perusmaa on liian heikko kantavuudeltaan tai painumat ovat suurempia, kuin sallitaan. Tekniikkana paalutus on satoja vuosia vanha, esimerkiksi Venetsian rakennukset ovat paalutettuja. Suomessa Turku on laajalti paalutettujen perustusten varassa, ja Malmin lentokenttä on rakennettu paalutetulle suoalueelle."

Rakentaja.fi:n juttu "Pelottaako rakentaa omaan taloon 'kallis' paaluperustus" sekä Perustavan artikkeli "Paalutus huolestuttaa rakentajaa usein tarpeettomasti" vastaavat myös moniin kysymyksiin paaluttamisen käytännön toteutukseen omakotitalorakentamisessa.

Miten omakotitointit paalutetaan?

Yleisimmät paalutyypit nykyään ovat betonipaalut ja teräspaalut. Omakotitalojen paalutuksissa suositaan nykyään teräspaalutusta, sillä se onnistuu pienemmillä koneilla ja nopeammin kuin betonipaalutus. SSABin Youtubessa on hyvä video teräspaalutuksesta ja paalutusprosessista omakotitalossa - katso se täällä. Videolla näet mm. että paalutus onnistuu usein yhdessä päivässä, ja että vuodenaika ei ole myöskään ongelma.

Mitä paalutus maksaa?

Lainataanpa taas Wikipediaa: "Paalutuksen hinta määräytyy käytettävän materiaalin ja lyöntisyvyyden perusteella. Paalutuskustannuksien osuus rakennushankkeesta vaihtelee kohteen ja paalutussyvyyden mukaisesti noin 3-20 % välillä rakennuskustannuksista." Roholassa kunkin tontin paalutuksen hinnaksi arvioidaan noin 15 000–20 000 € per tontti. Jos tontin hinta on noin 25 000 € ja rakentamisen vaikkapa 300 000 €, kasvaa rakennusbudjetti paalutuksen takia vain noin 6 %:lla.

Ja ihan rehellisesti: jos vertaillaan Kostianvirran kylän tonttien hintoja ja sijaintia vaikkapa naapurikaupunkien tonttitarjontaan, voitaneen sanoa, että meidän tontin voisi paaluttaa vaikka kolmeen kertaan, eikä sillä rahalla silti saisi muualta niin kunnan keskustaa ja palveluita lähellä olevaa, isoa tonttia puolen tunnin ajomatkan päästä Tampereelta.